Hein (fub) wrote,
Hein
fub

 • Mood:

Writing course: Homework

Our homework for the writing course was to describe an event with three participants three times, each from a different viewpoint. Inspired by Suzan's conversation with Haru, I present to you the following:

Suzan keek naar de man die tegenover haar zat. Een man van middelbare leeftijd, gekreukeld grijs kostuum. Pen in het borstzakje van zijn off-white overhemd gestoken, zwarte stropdas iets losser gemaakt. Grijzend haar boven een breed gezicht, uilenbril op de neus.
Richard wilde iets zeggen, maar toen kwam de ober met de koffie. De kopjes werden tussen hun in gezet. Verstrooid knikte Richard naar de ober, die zich weer verwijderde.
'Suzan, ik heb nagedacht. Ik wil geen ruzie meer. Kunnen we dit meningsverschil niet gewoon bijleggen?' vroeg Richard. Hij keek haar aan met zijn bruine puppy-ogen. Vroeger had dat dan misschien nog wel gewerkt, maar nu niet meer.
'Je hebt wel lef om mij hier op te komen zoeken. En zeker als je komt vragen of ik je vergeef!' beet Suzan hem toe.
Richard keek gepijnigd. 'Suzan, toe... Waarom ben je nog steeds kwaad op me? We hebben die kwestie toch gewoon goed afgehandeld?'
'Afgehandeld?' Suzan sprong op, alsof ze door een slang gebeten werd. 'Afgehandeld? Jij hebt helemaal niets afgehandeld! Je bent er gewoon vandoor gegaan. Je hebt mij alleen de puinzooi laten opruimen! Ik heb alles goed afgehandeld, terwijl meneer onder de palmbomen lag, zich een stuk in de kraag te zuipen!'
Geschrokken keek Richard om zich heen. 'Doe een beetje rustig, ja. De mensen beginnen te kijken.'
'Oh!? En sinds wanneer trek jij je iets van anderen aan? Da's nieuw!' Suzan graaide haar tas van de tafel af en wendde zich af van de tafel.
'Suzan...' begon Richard, maar hij werd in de rede gevallen door Suzan.
'Joh, weet je wat jij doet? Val jij maar lekker dood!' siste ze hem toe, en liep weg.

Suzan kijkt hem aan. Ze heeft haar rode mantelpakje weer aan, dat staat haar altijd erg goed. Steenrood jasje, witte blouse, parelketting. Gouden armband om de pols. Halflang blond haar, grijs-blauwe ogen, volle lippen. Suzan is een mooie meid, maar hij heeft het grondig bij haar verknald. Dit is zijn laatste kans.
Net als Richard iets wil zeggen, wordt de koffie gebracht. De ober zet de kopjes tussen hun in. Richard weet zich eigenlijk nooit een houding te geven in dergelijke situaties, dus hij knikt een beetje verstrooid naar de ober. Die knikt terug en verwijdert zich geruisloos.
'Suzan, ik heb nagedacht. Ik wil geen ruzie meer. Kunnen we dit meningsverschil niet gewoon bijleggen?' begint hij. Meteen ziet hij dat dit de verkeerde openingszin is: Suzan's ogen vernauwen zich tot spleetjes.
'Je hebt wel lef om mij hier op te komen zoeken. En zeker als je komt vragen of ik je vergeef!' zegt ze kwaad. Ze leunt wat naar voren om de woorden in zijn gezicht uit te spugen.
Richard probeert te redden wat er te redden valt, en besluit een beroep te doen op haar redelijkheid. 'Suzan, toe... Waarom ben je nog steeds kwaad op me? We hebben die kwestie toch gewoon goed afgehandeld?' Maar het is te laat, Richard voelt de moed in zijn schoenen zakken als Suzan opspringt.
'Afgehandeld?' schreeuwt ze. 'Afgehandeld? Jij hebt helemaal niets afgehandeld! Je bent er gewoon vandoor gegaan. Je hebt mij alleen de puinzooi laten opruimen! Ik heb alles goed afgehandeld, terwijl meneer onder de palmbomen lag, zich een stuk in de kraag te zuipen!'
Om hun heen kijken mensen nieuwsgierig naar hun tafeltje. Richard schaamt zich voor de scène die Suzan begint te schoppen. Op gedempte toon zegt hij: 'Doe een beetje rustig, ja. De mensen beginnen te kijken.'
Terwijl ze haar modieuze tas (waarschijnlijk een Louis Vuitton) van de tafel graait kijkt ze hem recht in de ogen. 'Oh!? En sinds wanneer trek jij je iets van anderen aan? Da's nieuw!'
Hij voelt de situatie uit zijn handen glippen. Zodadelijk loopt ze weg, en dan praat ze nooit meer met hem, dat weet hij. Zo is ze wel. Hij doet een allerlaatste poging, en begint met 'Suzan...'.
Maar Suzan heeft haar besluit al genomen. Voordat ze wegloopt sist ze hem toe: 'Joh, weet je wat jij doet? Val jij maar lekker dood!'

Er komen mensen van allerlei pluimage in deze kroeg. Nu, in de lunchpauze, zit de zaak vol met zakenlui die hier een 'broodje komen doen'. Ze kijken op zijn werk neer en vinden zichzelf heel belangrijk, maar dat maakt Bert niets uit. Hij heeft geleerd om de mensen te lezen, als ober zie je heel wat types aan je voorbij trekken.
Neem nu dit tafeltje. Een man in een grijs pak, een vrouw in een rood mantelpakje. Hij is aan haar tafeltje aangeschoven toen ze koffie bestelde. Ze kennen elkaar, maar aan haar gezicht te zien heeft ze geen prettige herinneringen aan hem. Hij wil een Gesprek met haar hebben, maar daar heeft zij geen trek in.
Bert brengt hun koffie. Zorgvuldig zet hij de kopjes tussen hun in, alsof het golfbrekers zijn die de klappen van de komende conversatie moeten verzachten voordat ze bij de ander aankomen. De oortjes van de kopjes netjes naar de gasten gedraaid, suiker, melk en het koekje keurig gerangschikt op het schoteltje.
De man bedankt hem met een knik, en Bert knikt hem bemoedigend toe.
Maar het mocht blijkbaar niet baten: terwijl hij de andere tafels bedient neemt het volume van de conversatie hand over hand toe. Uiteindelijk loopt de vrouw weg (mooie benen in een panty van de beste kwaliteit gestoken), de man haast in tranen achterlatend.

I experimented with tense: Suzan's point of view is written in past tense, Richard's pov in the present tense. I need to study the two pieces for effect, to decide which I like better.
As always, comments welcome.
Subscribe

 • New notebook

  Some time ago, I realised that our large collection of beautiful Japanese washi papers would do us no good when it’s stored away. So I…

 • Friday Five

  1. Where did you travel on your last vacation or other big trip? That was our trip to Japan in March/April of last year. After some bad delays, we…

 • Japan vacation, pt9

  We had only been at Narita-the-airport, and never at Narita-the-town. Turns out that it has a hugely important temple in the middle of…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 2 comments