Hein (fub) wrote,
Hein
fub

 • Mood:

Writing course: Homework

Our homework for this week was to put one of the characters we've developed in a difficult situation. I've decided to develop the story of Isa Hanger a bit further: the initial description already put her in a tight spot.

Als een konijn dat in de koplampen van een aanstormende vrachtwagen staart, kijkt Isa naar de chauffeur. Bijna laat ze van schrik het dossier vallen, maar ze weet zich nog net te beheersen.
"Zo, jij bent nog laat op kantoor!" zegt de chauffeur op conversatie-toon. Isa ziet dat hij probeert om nonchalant over te komen, maar zijn blik is argwanend.
"Uh, ja, ik moest nog even wat opzoeken," antwoordt ze. Ze kent deze chauffeur wel: het is Henk Koornhagel, een chauffeur die vaak lange internationale ritten doet. Hij is vrijgezel, dus hij heeft geen vrouw en kinderen die op hem wachten. Hij lééft zo ongeveer in zijn vrachtwagen en hij is behoorlijk verlegen tegenover vrouwen. Isa besluit om dat uit te buiten en gaat in de aanval. "Kan ik je ergens mee helpen? De directeur is er niet, die is er pas morgenochtend weer. Zou jij niet morgen naar Polen vertrekken?"
Ze legt het dossier met een klap op het bureau neer en loopt op hem af. Haar tactiek blijkt te werken, want Henk neemt snel een paar passen achteruit, om haar vrije doorgang naar haar eigen kantoor te verlenen. Losjes trekt Isa de deur van de directeurs-kamer achter zich dicht, zoals ze dat zo vaak doet als ze even iets heeft doorgegeven, of wanneer ze koffie heeft gebracht als een cliënt op bezoek was. Henk haalt snel zijn handen uit zijn zakken als ze dat doet - blijkbaar wilde hij ook graag een kijkje nemen in die kamer, maar hij kan natuurlijk niet met goed fatsoen Isa negeren en de deur weer open doen.
Isa weet dat, en ze denkt dat Henk weet dat zij dat weet. Wat heeft hij in dat kantoor te zoeken? En waarom zou zij daar niks van mogen weten? Zou hij...?
Snel gaat ze achter haar bureau zitten. Ze trekt (net iets te hard) een la open en begint in de papieren te rommelen om haar verwarring te verbergen. "Uh, eens kijken... Volgens mij had ik hier de laadpapieren liggen..." Na wat zoeken vindt ze de papieren, die ze voor zich op het bureaublad legt, de onderkant richting Henk zodat hij de brieven kan lezen. Met een pen wijst ze de belangrijke informatie aan. "Kijk, om acht uur moet je laden bij kwekerij Boomsma. Het is een lading tomaten, dus zorg dat je bak op temperatuur is als je daar aankomt."
Zo ratelt ze nog wat door: talloze keren heeft ze dit soort informatie aan de chauffeurs gegeven. De routine neemt het over, waardoor ze de tijd heeft om even alle informatie op een rijtje te zetten en haar bonzende hart te kalmeren. Zou Henk hier zijn om met de directeur te bespreken wat hij naar Polen zou gaan smokkelen? Daarom keek hij natuurlijk zo argwanend! Hij kijkt nog steeds argwanend, maar hij weet niet zeker wat ik allemaal weet, en kan dus geen risico's nemen...
Als ze alle informatie op het papier heeft uitgelegd gaat ze weer rechtop zitten en kijkt ze Henk aan. "Nou ja," zegt ze met een haast verontschuldigende glimlach, "jij kan die papieren natuurlijk ook wel lezen. Wees gewoon om een uurtje of half acht hier, dat is vroeg genoeg!" Ze staat op en legt de papieren weer in haar la. "Nou, prettige avond nog!"
Henk trekt een gezicht alsof hij nog iets wil zeggen, maar hij is blijkbaar te verlegen. Inwendig moet Isa lachen: hier heeft ze zich mooi uit weten te werken! Als Henk, na een groet gemompeld te hebben, vertrokken is, gaat Isa nog even terug naar het kantoor van haar baas. Snel legt ze de dossiers weer terug in hun hangmappen en ze sluit de la weer af. Daarna pakt ze haar jas, doet het licht uit en sluit ze af.
Henk is nergens te bekennen, waarschijnlijk is die al lang afgedropen. Snel stapt Isa in haar Opel Corsa: het is koud, nu de dagen weer korter beginnen te worden. Ze rijdt het terrein af, door de lange donkere straten van het verlaten industrieterrein. Ze moet voor een rood stoplicht wachten, voordat ze de provinciale weg op kan draaien, richting huis.
Achter zich hoort ze een zware motor draaien. In haar binnenspiegel ziet ze een vrachtwagen aan komen rijden. In eerste instantie schenkt ze er geen aandacht aan, maar als de vrachtwagen dichterbij komt, ziet ze dat het de vrachtwagen van Henk is. Hij rijdt veel te hard, en is haar al tot op honderd meter genaderd. Toch lijkt hij geen aanstalten te maken om te remmen!
De schrik slaat Isa om het hart: het lijkt wel alsof Henk op een ongeluk aanstuurt! Ze bedenkt zich geen moment: ze trapt het gaspedaal helemaal in en scheurt de donkere weg op, geen acht slaand op het rode stoplicht.

As always, comments welcome.
Subscribe

 • Update

  Wow, what with one thing and another, I haven’t posted on here in a month! Time to give a short update on what’s been happening.…

 • Final RPG-a-Day: Thank

  The last prompt for RPG-a-Day this year is ‘Thank’. If you have read every entry of this year’s RPG-a-Day, then I certainly…

 • Next-to-last RPG-a-Day: Mention

  Today’s prompt is ‘Mention’. I guess this is where I mention people I look up to, or websites I frequent? Ok, here’s…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 8 comments