Hein (fub) wrote,
Hein
fub

 • Mood:

Writing course: homework

Deze oefeningen gaan uit van het landschap dat in het huiswerk voor de eerste les werd beschreven.

Beschrijf een karakter dat je op die plek verwacht
Als een driekoppig monster sloffen ze de helling op: een gezinnetje op vakantie in Hakone. Moeder, vader en dochter, allen in conservatieve vrijetijdskleding gestoken. Soms moeten ze uitwijken om de mensen die op dat moment naar beneden komen, door te laten. Ze kijken de andere toeristen niet aan, ook niet als die op een paar centimeter van hun passeren.
Boven gekomen posteert de dochter zich voor een solfator, draait zich om naar haar ouders en maakt het 'V'-teken met de wijs- en middelvinger van haar rechterhand. Het fototoestel is al in stelling gebracht en met een souplesse die jarenlange oefening verraadt worden er twee foto's genomen. Het is maar zeer de vraag of de solfator zelf ook op de foto staat, maar er zijn op de achtergrond nog wel een aantal andere solfatoren te zien.
Nu voegt de moeder zich bij haar dochter. Ze gaat dicht tegen haar aan staan, vouwt haar handen zedig voor haar schoot en kijkt ontspannen de camera in. Ook dit gaat zonder al te veel overleg: het lijkt een routine te zijn. Wellicht heeft dit gezin vakantiealbums vol met dezelfde foto's, waarbij alleen de achtergrond steeds anders is. Het heeft iets van een rituele dans, waarbij de bewegingen door jarenlange oefening voor de dansers een tweede natuur is geworden. Er worden een stuk of tien foto's genomen van het gezin, in wisselende configuraties. Als er een voorbijganger bereid wordt gevonden om de camera ter hand te nemen, dan worden er ook foto's genomen van het gehele gezin.
Nadat het verplichte onderdeel van de foto's is afgewerkt, is er tijd om even rond te kijken. Er wordt een blik geworpen op de zwart-geblakerde eieren en de dochter maakt grapjes met haar moeder over de stank. Moeder glimlacht om de opmerkingen van haar dochter, terwijl vader haar probeert uit te leggen wat een solfator nou precies is.
Er wordt nog wat rondgelopen, maar er zijn niet zo veel paden op de helling. Precies op het moment dat de aandacht van de dochter begint te verslappen, besluit vader dat het tijd is voor de aftocht.

Beschrijf een karakter dat je niet op die plek verwacht
Hij valt direct op tussen de toeristen: hij komt hier duidelijk niet voor zijn plezier. Een man alleen, middelbare leeftijd, grijs haar, enigszins kalend voorhoofd. Zoals iedereen hier conservatief gekleed, maar nèt iets formeler dan de toeristen. Met zijn linkerhand draagt hij een klein koffertje met zich mee, met zijn rechter wist hij zijn voorhoofd af.
Hij is met de kabelbaan gekomen, en buiten het station gekomen kijkt hij onderzoekend in het rond. De man kijkt zenuwachtig op zijn horloge maar ontspant zich dan een beetje. Blijkbaar is hij nog op tijd, maar waarvoor is niet duidelijk.
Met korte passen loopt hij naar één van de eetstalletjes bij de souvenirwinkels en bestelt daar een spies yakitori. Hij neemt zijn lekkernij mee naar de bankjes die tegenover de winkels staan, zet het koffertje zorgvuldig neer en eet vakkundig de gegrilde kip van de spies af. Met zorg veegt hij daarna zijn handen af aan zijn zakdoek.
Weer kijkt hij op zijn horloge en zijn houding verstrakt. Hij pakt zijn koffertje en loopt van de helling weg, naar de parkeerplaats. Als hij daar aankomt kijkt hij zoekend over de glimmende motorkappen. Blijkbaar vindt hij zijn doel: hij loopt op een donkerrode Toyota stationwagon af, waar een jonge man naast staat te wachten. Ze begroeten elkaar met een knik, maar wisselen geen woord. De jonge man, gekleed in wat vlottere kleding, zou best voor een toerist door kunnen gaan, maar ook hij is hier voor zaken. Hij pakt het koffertje aan van de oudere man aan en geeft die de sleutels van de auto.
Daarmee is blijkbaar hun transactie afgedaan: de jongeman loopt richting station terwijl de oudere man de auto start en wegrijdt, de weg naar beneden af. Als de jongen al lang in een cabine zit, klinkt halverwege de weg een explosie.
Subscribe

 • Troubles restarting

  As ‘the troubles’ seem to be restarting (which anyone could have foreseen), I am thinking about my visit to Northern Ireland in 2015. I…

 • Things that happened this week

  A power interruption. We had gotten a letter from the company that manages the power lines that they’d be working on the infrastructure on…

 • Karen Sparck Jones, one of the greats

  If you’re on Twitter, you should follow the account OnThisDayShe, which highlights an (often overlooked) woman who helped shape our world.…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 15 comments

 • Troubles restarting

  As ‘the troubles’ seem to be restarting (which anyone could have foreseen), I am thinking about my visit to Northern Ireland in 2015. I…

 • Things that happened this week

  A power interruption. We had gotten a letter from the company that manages the power lines that they’d be working on the infrastructure on…

 • Karen Sparck Jones, one of the greats

  If you’re on Twitter, you should follow the account OnThisDayShe, which highlights an (often overlooked) woman who helped shape our world.…