Hein (fub) wrote,
Hein
fub

 • Mood:

Writing practice

In Dutch, because that's what language the classes are given in...

Oefening 1: Schrijf over een herinnering die je hebt bij een bepaalde geur
Als ik de voordeur open doe, dringt de geur van permanent-vloeistof zich aan mij op. Ik roep naar boven dat ik thuis ben en klim de trap op. Mijn moeder is in de slaapkamer aan het werk. Ik geef haar een kus en mompel iets op haar vraag hoe het op school was. De oudere dames uit de buurt zitten op hun beurt te wachten op het lage houten bankje dat op de overloop is gezet. Eén van hen geeft me een knipoog en stopt me een koetjesreep toe als ik hen passeer om naar mijn kamer te gaan.

Oefening 2: Schrijf over een gebeurtenis van de afgelopen twee weken
Het is niet beleefd om naar de andere reizigers te staren, maar deze keer kan ik het niet laten. Een jonge vrouw in een crème-kleurige kimono met een zwarte obi staat een paar meter van me vandaan. Ze houdt de handgreep vast en kijkt verveeld naar buiten (waar niks te zien is, we staan immer in de metro). Geen van de nadere passagiers schenkt haar enige aandacht, voor hun is het blijkbaar "business as usual". Ze staat er ook heet ontspannen bij, alsof ze vrijetijds-kleding aan heeft. Ze heeft haar mobiele telefoon in haar obi gestoken, de kleurige cellphone strap hangt over de warte zijde heen en trekt elke keer weer mijn blik.

Huiswerk: Beschrijf een landschap
Als je het station van de kabelbaan uitloopt, kijk je over de berghelling uit. De hellingen zijn opmerkelijk groen: dit is nog onder de boomgrens. Hier en daar zie je betonnen schotten op de hellingen staan, die moeten voorkomen dat de vruchtbare grond bij een regenbui van de berg af spoelt.
Wanneer je de trap af gaat, lijkt het alsof je op een normale toeristische plek bent aangekomen. Er is een restaurant, twee eenvoudiger eet-tentjes, de obligatoire souvenirwinkel en een grote parkeerplaats. Maar voorbij dit alles is de hoofd-attractie: een pad loopt de berghelling op, naar de solfators. Het pad is keurig afgezet met een betonnen hekwerk dat zo gegoten is dat het lijkt alsof het opgetrokken is uit kleine boomstammetjes. Niemand trapt er in, maar het gaat om het idee.
Aan het begin van het pad staan twee grote waarschuwingsborden met tekst in het Japans en Engels. De argeloze bezoeker wordt gewaarschuwd dat de zwaveldampen die door de solfators worden uitgespuwd giftig zijn. Als je je niet lekker voelt of een aandoening aan de luchtwegen hebt, dan wordt aangeraden om niet bij de solfators in de buurt te komen.
Als je daar niet door afgeschrikt wordt, klim je over het pad omhoog. Misschien is 'klimmen' een te groot woord, want het pad is niet echt steil. Links en rechts van het pad is de helling haast niet begroeid. Alleen de aller-taaiste planten overleven een bodem die doordrenkt is van de zwavel. De stenen zijn rood en geel uitgeslagen. Boven je zie je de rookpluimen van de solfators en als de wind goet staat ruik je de zwaveldampen al lang voordat je boven bent.
Na ongeveer tien minuten lopen kom je bij de solfators zelf aan. Verwacht hier niet de 'natuurlijke' poelen zoals je die op IJsland ziet, want ook hier is alles keurig gekanaliseerd. De solfators zijn omgeven door een keurig gemetseld muurtje waar de hete modder in zit. Rechts van het pad is een stalletje waar men in een solfator gekookte eieren verkoopt. Er staan een paar hoge tafels waar je deze 'lekkernij' staand kan oppeuzelen. Achter het hekje rondom de grootste solfator staan een aantal rekjes met al gekookte eieren: hun schalen zijn zwart geblakerd van de zwavel.
Voorbij het stalletje splitst het pad zich. Er zijn nog wat solfatoren, maar sommigen worden ook gewoon 'afgetapt'. Daar is gewoon een buis op gezet, die de hete modder (of misschien de zwaveldamp) wegvoert. Aan de andere kant van de helling wordt er zwavel gewonnen, misschien was er meer zwavel nodig dan uit de solfatoren daar gewonnen kon worden.
Er is nog wel een plateau waar je een goed uitzicht hebt over de vallei, maar na tien minuutjes heb je alle solfatoren wel gezien. Geen gevoel van ontembare natuur of mysterieuze poelen met giftige dampen, maar gewoon een aangeharkt parkje waar een geologische curiositeit tentoongesteld wordt.

I'm not entirely sure what we're supposed to learn from these exercises... Perhaps triggering our imagination? Perhaps how to describe something? I'm not entirely sure. I think I'll ask during the next class.
Subscribe

 • Final RPG-a-Day: Thank

  The last prompt for RPG-a-Day this year is ‘Thank’. If you have read every entry of this year’s RPG-a-Day, then I certainly…

 • Next-to-last RPG-a-Day: Mention

  Today’s prompt is ‘Mention’. I guess this is where I mention people I look up to, or websites I frequent? Ok, here’s…

 • RPG-a-Day 29: System

  We’re in the home stretch for this year’s RPG-a-Day! Today’s prompt is ‘System’. Paulo, who has been doing…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 9 comments