Hein (fub) wrote,
Hein
fub

 • Mood:

You knew this was going to happen...

1 -- Leave a comment, saying you want to be interviewed.
2 -- I will respond; I'll ask you five questions.
3 -- You'll update your journal with my five questions, and your five answers.
4 -- You'll include this explanation.
5 -- You'll ask other people five questions when they want to be interviewed.


These questions are from klik (in Dutch):

1.Je krijgt de opdracht om een kunstwerk te maken waarmee je een voor jou belangrijk gevoel uitdrukt. Wat ga je maken, en wat druk je ermee uit? Is het te koop?
We zijn informatie-junkies geworden. Van alle kanten worden we gebombardeerd met informatie, en het meeste glijdt van ons af -- dat nemen we niet eens meer op. Maar toch willen we constant gevoed worden, constant stimuli krijgen. Ik merk dat bij mezelf: soms ben ik gewoon rusteloos, zit ik de hele avond wat rond te surfen, maar 'doe' verder eigenlijk niks. Daar heb ik ook al een aantal posts over geschreven.
Mijn kunstwerk is een lichtkrant, maar dan met 14-segments LED-displays (omdat die gewoon stoerder zijn) -- of, als die in enige hoeveelheden te krijgen zijn, 15-segments Nixie buizen). Het geheel wordt aangestuurd door een computer die een feed van zo veel mogelijk nieuwssites en blog-sites combineert. Ook kunnen mensen via SMS, email en een webform een boodschap insturen. Van al die boodschappen worden de eerste X karakters over het display gescrolled. Misschien heb ik meerdere rijen nodig, om alles op tijd te kunnen verwerken. Het display past zijn snelheid aan, aan de drukte. Als het druk is, dan scrollt het display snel (meer informatie, minder tijd om het op te nemen), als het minder druk is, dan scrollt het display minder snel.
Het enge is, dat ik dit nu al zou kunnen bouwen, gegeven tijd en een boodschappenlijstje. Het spookt al een tijdje door mijn hoofd.

Het zal te koop zijn, ja. Ik hoop dat een bedrijf het koopt, en het tentoonstelt in haar centrale ontvangsthal. Of misschien zou het in een stationshal of op een luchthaven getoond moeten worden. Dat zijn van die plekken met 'doorgaand verkeer': mensen zijn daar omdat ze ergens anders moeten zijn -- niemand blijft langer dan nodig op zo'n plek. De plek beklijft ook niet in het geheugen van mensen: niemand let op hun omgeving op zo'n plek, want ze zijn alleen maar bezig met waar ze naar toe willen. De 'vergankelijkheid' van die plek zou de vergankelijkheid van de informatie mooi versterken, denk ik.

2.Als alles meezit, waar ga je dan volgend jaar naartoe op vakantie, en waarom? Wat wil je gaan zien of doen?
Hmmm. Ik denk IJsland, omdat we daar nog een keer naar terug willen. En we gaan dan zeker de Gullfoss zien, want die hebben we de vorige keer niet gezien. En we nemen dan wat langer de tijd -- zeker ook voor Reykjavik! En het nationale museum, natuurlijk! En de botanische tuin in Akureyri!

3.Wat is de meest simpele en elegante leefregel waar jij je altijd aan houdt, en waar en wanneer heb je die geleerd (of van wie?)? Waarom is die regel belangrijk?
Ik probeer bewuste keuzes te maken, over wat ik wil met mijn leven. Heleboel mensen blijven zitten waar ze zitten, uit een soort inertie. Dat wil ik niet -- ik wil geen spijt hebben als ik terugkijk. Natuurlijk heb ik wel eens spijt van dingen, maar dat is dan het gevolg geweest van een verkeerde keuze, niet omdat dingen mij 'overkomen'. Ik heb hier ooit een gesprek over gehad met een PM op mijn werk -- hij had zijn eigen bedrijf, was voor drie maanden bij GX komen werken, en kwam er toen achter dat dit niet was waar hij voor gekozen had. Ik vond het jammer dat hij weg ging (we konden erg goed met elkaar overweg), maar ik heb bewondering voor de wijze waarop hij vasthoudt aan zijn keuzes. Dat probeer ik ook.
Ik denk dat ik die regel geleerd heb toen ik moest nadenken over wat ik nu precies wilde met mijn carriere. Het was duidelijk dat ik niet tot in lengte van dagen met mijn vingers aan het toetsenbord wilde zitten -- ik moest een keuze maken. En nu maak ik bewuste keuzes over de meeste dingen in mijn leven: waar ik mijn tijd aan besteed, wat ik belangrijk vind.
Die regel is belangrijk, omdat je je eigen leven moet maken. Niemand neemt je bij het handje, je moet zelf opstaan en je sentien force aanwenden om je eigen leven beter te maken. En om dat goed te doen, moet je keuzes maken.

4.Hoe breng je een volgorde aan in de projecten die je hebt bedacht, hoe bepaal je welke je nu het liefst wilt doen?
Deels door 'recentelijkheid': als ik er recent aan heb gewerkt, dan is het makkelijker om het op te pakken.
Deels door tijd: als ik niet veel tijd heb, dan kies ik een project waar ik eventjes aan kan werken, in plaats van een project dat een paar uur nodig heeft.
Deels door gemak: mijn computer weer helemaal open leggen is veel gedoen -- dus dat doe ik alleen maar als ik genoeg tijd en rust daarvoor heb.
Deels door kennis: als ik geen uitvindingen meer hoef te doen, en het meer een kwestie van programmeren of solderen is, dan is het makkelijker om met dat project door te gaan.
Deels door mate van voltooiing: als een project bijna af is, dan is het beter om daar nog even in door te bijten en het echt af te krijgen.

5.Wat koop jij dan voor jezelf met een miljoen?
Dat heb ik eigenlijk al beantwoord in mijn antwoord op sol_nuada's vijfde vraag, en babarage's eerste vraag. Maar ik denk dat ik ook de onderdelen voor het bovengenoemde kunstwerk zou kopen...
Subscribe

 • Rewriting URLs

  This weekend I have been busy with crafting some rewrite rules for the Apache webserver, for the webshop. I had to insert some queries that search…

 • Quick 'project'

  I found the schematic for an electronic die online, based on a PIC 16F628A. Basically, the program keeps counting from 1 to 6, and 'slows down' when…

 • Google Checkout

  Google Checkout has launched. It is the long-awaited 'PayPal Killer'(*) by the guys from Google. While this is certainly an interesting development…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 3 comments